Welk motorrijbewijs heb ik nodig op welke leeftijd?

Als je motor wilt leren rijden, heb je een motorrijbewijs nodig. In tegenstelling tot het rijbewijs voor de auto heeft het rijbewijs van categorie A (motor) drie, of eigenlijk vier verschillende categorie├źn. In deze post lees je alles over op welke motor je mag rijden bij welke leeftijd.

Welke motorrijbewijzen zijn er?

Als je je motorrijbewijs wilt gaan halen, dan heb je een motorrijbewijs van de categorie A nodig. Omdat een motorfiets een ander soort voertuig is dan een auto, met name op het gebied van evenwicht en vermogen, is er een leeftijdsindeling gemaakt. Naarmate je ouder wordt is de gedachte dat je meer verantwoordelijkheid aan kunt en op een motor kunt rijden met meer vermogen. De verdeling is als volgt. In de eerste plaats heb je rijbewijs categorie A1, daarnaast een motorrijbewijs met categorie A2 en als laatste rijbewijs A. In bepaalde gevallen is er ook nog een A-rijbewijs met code 80.

Welke motor hoort bij welke categorie?

Als je bent geslaagd voor het rijexamen voor het A1-rijbewijs, dan mag je rijden op een lichte motorfiets met een maximaal vermogen van 11 kilowatt en een verbrandingsmotor van maximaal 125 cc. Het rijbewijs voor categorie A2 is voor een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35 kW.  Een A-rijbewijs met code 80 is ook voor een middelzware motor met maximaal 35 kW en het gewone A-rijbewijs is voor motoren met onbeperkt vermogen. Schematisch ziet dat er zo uit:

Soort voertuigVermogen motorRijbewijs
Lichte motor125 cc en maximaal 11 kWRijbewijs A1
Middelzware motorMaximaal 35 kWRijbewijs A2
Middelzware motorMaximaal 35 kWRijbewijs A met code 80
Zware motorOnbeperkt vermogenRijbewijs A
Klassenverdeling typen motoren

Zoek je een motor in een bepaalde klasse, dan kun je terecht bij Barbier motorsport in Havelte. De Rijmeester werkt samen met Barbier Motorsport bij het verzorgen van de motorrijlessen.

Hoe oud moet je zijn voor elk motorrijbewijs?

Als je 17 jaar bent, mag je theorie-examen A doen en starten met motorrijles praktijk. Als 18 jaar bent, mag je rijexamen doen voor het motorrijbewijs A1. Het A2-rijbewijs krijg je als je motorrijles volgt en examen doet op een leeftijd van 20 jaar. Voor het A-rijbewijs mag je vanaf 24 jaar motorexamen doen en rijles volgen vanaf 21 jaar. Dit geldt allemaal alleen als je beginner bent en nog niet in het bezit bent van een motorrijbewijs van een lagere categorie.

Heb je al een motorrijbewijs gehaald van een lagere categorie, dan kun je al eerder doorstromen naar een nieuwe. Als je in het bezit bent van Rijbewijs A1 mag je voor A2 al vanaf 19 jaar rijles nemen in plaats van vanaf 20. Je hoeft dan geen theorie-examen te doen. 

Bij De Rijmeester kun je motorrijlessen volgen voor elke categorie, bekijk hier de mogelijkheden.

Je mag motorrijlessen vanaf 21 jaar volgen voor rijbewijs A als je A2 al hebt. Praktijkexamen mag je dan doen vanaf 22 jaar en ook bij doorstromen is geen nieuw theoriecertificaat nodig.

De regels voor rijbewijs A80 zijn iets ingewikkelder. Als beginner mag je vanaf 21 jaar examen doen op een zware motorfiets, maar dan krijg je tijdelijk een A-rijbewijs met als aantekening code 80. Je moet dan wel in het bezit zijn van een autorijbewijs! Na twee jaar rijervaring mag je op een motor met onbeperkt vermogen rijden, let op dat, als je nog geen 24 jaar bent, je bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvraagt. wanneer je een A2-rijbewijs hebt en nog geen twee jaar rijervaring krijg je na je examen ook code 80 op je rijbewijs. Als je wel twee jaar je A2-motorrijbewijs hebt, dan krijg je geen code 80 en mag je meteen op een zware motorfiets rijden.

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimum leeftijd rijlesMinimum leeftijd theorie-examenMinimum leeftijd praktijkexamen(s)Rijbewijs
Lichte motorBeginner171718A1
Middelzware motorBeginner201720A2
Middelzware motorDoorstromer A119Theoriecertificaat A120A2
Zware motorBeginner211724A
Zware motorBeginner211721A met code 80
Zware motorDoorstromer A2 <2 jaar rijervaring21Geen theorie nodig22A met code 80
Zware motorDoorstromer A2 >2 jaar rijervaring21Geen theorie nodig22A