De voordelen van motorrijles in de winter

Misschien denk je er al langer over om jouw motorrijbewijs te halen, of misschien denk je er nog niet zo lang over na. Hoe dan ook, een herfstmaand zoals oktober nodigt nog niet zo heel erg uit om te starten met jouw motorrijopleiding. De wegen zijn vaak nat, de temperaturen zijn lager en het regent vaker.

Het zal je echter verbazen, dat in de herfst of winter starten met motorrijles toch zo gek nog niet is. Ik zal je in deze post duidelijk maken wat de voordelen zijn van een motorrijopleiding in de winter.

Ervaring met minder goede weersomstandigheden

Elke motorrijbewijsbezitter komt wel eens in de situatie dat de weersomstandigheden slechter zijn dan op het moment van vertrek, oftewel: je wordt overvallen door een hoosbui. Het kan ook zijn dat jouw motorfiets het enige vervoermiddel is wat je op een bepaald moment kunt kiezen, omdat je trouwe vierwieler net aan een onderhoudsbeurt toe is. 

In deze gevallen is het fijn als je eerder al ervaring hebt opgedaan met deze weersomstandigheden. Regen in je gezicht, harde rukwinden van opzij of een nat wegdek kun je toch beter als eerste ervaren in een lessituatie. Onder begeleiding van een ervaren instructeur. Hij of zij weet natuurlijk wat de beste manier is om met deze omstandigheden om te gaan. Die kan je de juiste tips, trucs en aanwijzingen geven die in die specifieke situatie gewenst zijn. Dat is een stuk veiliger dan wanneer je tijdens de droge zomermaanden overvallen wordt door een plens water.

motorfiets voor motorrijles in de winter

Meteen rijden

Wanneer je in de winter of (vroeg) in het voorjaar examen doet, kun je meteen van het komende motorseizoen profiteren. Je hebt een heel seizoen voor je om de nodige kilometers te maken op je nieuwe favoriete vervoermiddel en je hebt er een nieuwe hobby bij!

Wil jij starten met motorrijles (in de winter)? Schrijf je meteen in!

Meer plek

Wanneer je een motorrijopleiding wilt starten, dan heb je meestal te maken met wachttijden. Eerst de wachtlijst bij de rijschool, omdat een goede rijschool nou eenmaal meer leerlingen heeft dan uren om les te geven. En als je goed en wel onderweg bent, dan zorgt de wachttijd voor examens voor roet in het eten. Momenteel is het door gebrek aan examinatoren zo druk bij het CBR dat examens bij wijze van spreken al moeten worden aangevraagd voor de start van jouw rijopleiding.

Omdat motorrijlessen in de winter over het algemeen toch minder populair zijn dan in de lente en zomer, heb je een goede kans dat je bij rijscholen en het CBR veel sneller aan de beurt bent.

Vaak hoor je over een motorrijopleiding in de winter dat er vaak motorrijlessen en motorrijexamens worden afgelast. Natuurlijk is de kans dat een rijles of examen op de motor wordt afgelast groter dan in de auto, maar in de praktijk vallen de winters in Nederland relatief mild uit en zal het aantal rijlessen en examens dat wordt afgezegd erg meevallen. Er is zelfs een grote kans dat jij helemaal niet wordt geconfronteerd met afgezegde rijlessen. 

Als ik zelf kijk naar de motorrijlessen die bij De Rijmeester de afgelopen winter zijn afgelast, dan is dat er maar een geweest en dat was in verband met een storm…in mei!