Hoe gaat je eerste motorrijles?

Zit je erover te denken om je motorrijbewijs te halen, maar je weet niet wat je kunt verwachten van zo’n eerste rijles, dan lees je daarover alles in deze post. Het kan ook zijn dat je inmiddels een motorrijschool hebt gevonden en dat de eerste motorrijles al gepland staat en dat je eigenlijk wel benieuwd bent over de benodigdheden tijdens die eerste rijles en wat je gaat doen. Natuurlijk kunnen sommige details per motorrijschool verschillen, maar de grote lijnen zullen wel overeen komen.

Wat heb je nodig voor en tijdens je eerste motorrijles?

Anders dan wanneer je op een fiets of in de auto stapt, heb je op een motorfiets te maken met voorschriften en regels waaraan je je hebt te houden. Als motorrijder ben je in Nederland verplicht om een goedgekeurde motorhelm te dragen, dat is alles. Maar omdat je snelheid relatief hoog is en er verder geen bescherming om je heen is, zoals bijvoorbeeld de kreukelzones en kooiconstructie van een auto, is het niet verstandig om met alleen een helm op en met je gewone kleren op je motor te stappen. Wanneer je uiteindelijk rijexamen voor categorie A bij het CBR doet, dan stellen zij aanvullende eisen voor je outfit. De meeste rijscholen zullen tijdens de motorrijlessen zich ook houden aan die voorschriften.

Veilig motorrijden begint bij een goede uitrusting
  • Een goedgekeurde motorhelm
  • Bij voorkeur oogbescherming (motorbril of vizier) met kunststof glazen
  • Stevige schoenen tot over de enkel (wist je dat een veel voorkomende verwonding van motorrijders een gebroken enkel is door een omvallende motorfiets?)
  • (motor)Handschoenen die je hand en pols volledig bedekken (en beschermen)
  • Een (motor)broek die de benen volledig bedekt (en beschermt)
  • Een (motor)jas die je bovenlichaam en je armen volledig bedekt (en beschermt)

Als je helemaal overtuigd bent dat jij straks een echter motorrijder zult worden, kun je meteen je eigen uitrusting volledig (laten) aanmeten. Omdat dat meteen een behoorlijke investering kan zijn, is het bij de meeste rijscholen mogelijk om de complete motoroutfit te lenen voor tijdens je rijlessen. Dan kun je later alsnog overgaan tot de aanschaf van je eigen motorkleding, wanneer je zeker weet dat motorrijden echt iets voor jou is. Bij motorrijles bij De Rijmeester is het altijd mogelijk om tijdens jouw les kleding te lenen. Motorrijlessen worden altijd mede mogelijk gemaakt door Barbier Motorsport en daar kun je altijd terecht voor een aantrekkelijk aanbod voor alles wat je nodig hebt voor motorrijden. Wanneer je motorrijles volgt bij De Rijmeester, zelfs met korting!

Als laatste heb je nog apparatuur nodig, zodat de instructeur met jou kan communiceren. De meeste motorrijscholen gebruiken een portofoon met een oortje, waardoor je de aanwijzingen van jouw instructeur goed kunt horen. Het nadeel van dit systeem is dat jij niet terug kunt praten. Lastig als je een vraag hebt tijdens de rit. Bij De Rijmeester kun je ook kiezen om tijdens jouw rijles gebruik te maken van een app die je op je telefoon moet installeren. Je kunt dan je eigen (draadloze) oordopjes in je helm gebruiken. Wat ook mogelijk is, is om je helm te voorzien van een communicatieset met luidsprekers en een een microfoon. Dit zit een stuk comfortabeler en je kunt eventueel tijdens de rijles terugpraten om een vraag te stellen of om duidelijkheid te vragen.

Wat ga je allemaal doen en leren met je eerste motorrijles?

Wat je allemaal precies doet en gaat leren, dat is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Misschien heb jij wel heel veel motorij-talent of bromfietservaring, dan zullen sommige stappen groter zijn en sneller gaan dan wanner je dat niet hebt. Ook zal er verschil in de werkwijze tussen de verschillende rijinstructeurs kunnen zijn.

Voor elke motorrijder is het belangrijk dat jij weet dat het voertuig waarop je rijdt in goede staat is. Je moet immers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Als beginnende motorrijder moet je dus leren welke zaken je allemaal moet controleren voordat je opstapt. De instructeur kan dat uiteraard goed uitleggen en voordoen, maar je kunt dat ook teruglezen in de blogpost Voertuigcontrole van de motorfiets. Daarna moet je weten op welke manier je een motorfiets moet bedienen. Dus bijvoorbeeld hoe start je een motorfiets? Hoe schakel ik de verlichting en richtingaanwijzers in? Hoe moet je gas geven, remmen en schakelen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen waarop jij antwoord moet kunnen geven. En belangrijker nog, je moet die zaken zelf kunnen uitvoeren.

Bij De Rijmeester begin je altijd bij het begin. Dat wil zeggen; wegrijden en stoppen. Daarvoor heb je een minimum aan handelingen nodig. Je zult zo altijd op de juiste manier de motorfiets op gang kunnen brengen en tot stilstand brengen. Op het moment dat dat soepel gaat, zonder te veel na te denken is het pas tijd om je gashendel er bij te pakken. Daarna eventueel op- en/of terugschakelen.

Een langzame slalom is voor de beginnen de motorrijder nog wat te hoog gegrepen…

In het algemeen zul je je eerste motorrijles zoet zijn met het aanleren van bovenstaande opsomming. Zoals gezegd kan dat natuurlijk per persoon erg verschillen afhankelijk van jouw talent of ervaring. Een goede instructeur zal daarop inspelen en elke rijles aanpassen aan het niveau van de leerling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *